Het Prinses Christina Concours en Aangenaam Klassiek werken samen

Al vijftig jaar stimuleert en ondersteunt het Prinses Christina Concours (PCC) kinderen en jongeren om hun muzikaliteit zo ver mogelijk te ontwikkelen. Naast het klassieke concours, dat jaarlijks vijfhonderd deelnemers trekt, worden er ook een jazz- en compositieconcours georganiseerd. Prijswinnaars krijgen de gelegenheid om podiumervaring op te doen in binnen- en buitenland. Alleen al in het afgelopen seizoen organiseerde het PCC 2.000 optredens. Prijswinnaars kunnen rekenen op een jarenlange coaching en begeleiding.

Voor de allerjongsten is er De Muziekwedstrijd, een online competitie waarbij kinderen een filmpje van een eigen muziekoptreden kunnen insturen. Afgelopen jaar deden dertienhonderd kinderen mee. Met de online muzieklessen op www.benniebriljant.nl bereikt het PCC tienduizenden basisschoolleerlingen. Hoofdrolspeler Bennie Briljant leert kinderen stap voor stap muziek maken op slagwerkinstrumenten. En al tien jaar lang rijdt het PCC door heel Nederland met de Classic Express. Aan boord van deze trailer, omgebouwd tot concertzaal met een waardige akoestiek, treden prijswinnaars op voor basisschoolleerlingen. Driehonderd concerten per jaar, die in totaal door meer dan honderdduizend kinderen zijn bijgewoond.

Er prijken grote namen op de lijst met finalisten en winnaars. Wat te denken van Liza Ferschtman, Christianne Stotijn en Hannes Minnaar? Of van Remy van Kesteren, Ralph van Raat en Wibi Soerjadi? Mezzosopraan Nora Fischer koestert warme gevoelens. “Het Prinses Christina Concours heeft echt hart voor jonge muzikanten en dat gaat veel verder dan een bos bloemen. Ze organiseerden voor mij talrijke concerten in binnen- en buitenland, waaronder een tournee door India en ik ben daarbij intensief begeleid. Ik heb in die jaren een hechte band met het PCC opgebouwd.”