Noa Wildschut en Navarra String Quartet winnen Kersjesprijs

Op 22 september jl. is tijdens de première van de film ‘A Family Quartet, het talent van Noa Wildschut’ op het Utrechtse Film Festival bekend gemaakt dat op 2 december a.s. het Navarra String Quartet in Het Concertgebouw de jaarlijkse Kersjesprijs ontvangt. De prijs, een bedrag van € 50.000, wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente jonge musici. De 16-jarige Noa Wildschut krijgt de vioolbeurs (€ 15.000). Het Animato Kwartet ontvangt het strijkkwartetstipendium van eveneens € 15.000. Een directiestipendium van € 10.000 gaat naar dirigent/componist Leonard Evers.

Navarra String Quartet: Kersjesprijs (€ 50.000)
Het Brits/Nederlandse Navarra String Quartet is opgericht in 2002 aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Violist Magnus Johnston (1979), violiste Marije Ploemacher -Johnston (1982), altvioliste Simone van der Giessen (1984) en cellist Brian O’Kane (1985) stortten zich met passie op het kwartetrepertoire en wonnen vele prijzen op internationale concoursen, zoals de Banff International Quartet Competition. Ook ontving het kwartet een beurs van de Borletti-Buitoni Trust. Het kwartet speelde op internationale podia, zoals van het Sydney Opera House, het Esterházy Paleis en Wigmore Hall. In Nederland organiseert het ensemble jaarlijks het Weesp Chamber Music festival.
‘Intens en poëtisch spel met een uitzonderlijk breed spectrum aan kleuren en dynamiek kwalificeerde het kwartet voor de prijs voor excellent talent’, aldus Het Kersjes Fonds.
www.navarra.co.uk

Noa Wildschut: Vioolbeurs (€ 15.000)
De 16-jarige violiste Noa Wildschut (2001) is hét viooltalent van nu en van de toekomst. Op zevenjarige leeftijd maakte zij haar debuut in Het Concertgebouw in Amsterdam in The Night of the Promising. Zij begon haar vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek; momenteel studeert ze bij Vera Beths. Masterclasses volgde ze bij o.m. Jaap van Zweden en Menahem Pressler. Bovendien ontvangt zij sinds mei 2015 een brede ondersteuning als een van de jongste stipendiaten ooit van de Anne-Sophie Mutter Stiftung. Op 22 september 2017 gaat de film A Family Quartet over Noa en haar muzikale gezin in première tijdens het Nederlandse Film Festival; op deze dag komt ook het debuutalbum ‘Mozart’ van de jonge violiste uit.
‘Uitzonderlijk talent ‘hors categorie’: overrompelend spel, dat barst van energie en spontaniteit.’ Citaat uit het juryrapport.
www.noawildschut.com
Debuutalbum ‘Mozart”: https://wnrcl.me/noawildschut

Animato Kwartet: Strijkkwartetstipendium (€ 15.000)
Shin Sihan (1994), viool, Kersjeslaureaat 2013, Tim Brackman (1993), viool, Elisa Karen Tavenier (1996), altviool en Pieter de Koe (1994), cello, richtten in 2013 het Animato Kwartet op. De vier voormalig Haagse conservatoriumstudenten waren direct succesvol. Zij stonden in 2013 in de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en een jaar later ontving het kwartet een prijs in Sala São Paulo met als vermelding: ‘Artistieke Excellentie’.
‘Wanneer vier jonge spelers van het hoogste muzikale niveau zich met volle energie en groot enthousiasme storten op het kwartetspel, wil het Kersjes Fonds hen graag ondersteunen met een stipendium, dat bedoeld is voor studie en verdieping.’  aldus het juryrapport.
www.animatokwartet.nl

Leonard Evers: Directiebeurs (€ 10.000)
Leonard Evers (1985) is dirigent en componist. Na een studie literatuurwetenschappen in Leiden studeerde hij compositie/arrangeren in Rotterdam. Naast deze studies ontwikkelde hij een grote passie voor het dirigeren, wat leidde tot een minor orkestdirectie bij hetzelfde conservatorium. Leonard werd in 2013

Het Kersjes Fonds: de prijs en de beurzen
Dirigent Anton Kersjes (1923-2004) was een gul mens met een groot hart voor jong en uitzonderlijk talent. Hij besloot dit talent te ondersteunen met geldbedragen, die er niet om liegen. Het prijzen- en beurzengeld, bedoeld om excellent talent te bekronen en te stimuleren, mag besteed worden aan studie en carrière. Daarbij biedt het fonds haar laureaten begeleiding door coaching op alle gebieden waar een beginnend musicus of ensemble profijt van kan hebben tijdens de eerste jaren van zijn of haar carrière.

Het Kersjes Fonds is in 1994 opgericht door dirigent Anton Kersjes en diens echtgenote Margreet van de Groenekan. Het fonds geeft jaarlijks circa € 350.000 uit aan haar doelstellingen: de ondersteuning van jong talent, bijzondere projecten en originele initiatieven.

www.hetkersjesfonds.nl

Eerdere laureaten
De Kersjesprijs werd eerder uitgereikt aan onder meer het Berlage Saxophone Quartet, Dudok Kwartet, Ragazze Quartet, Holland Baroque Society, Osiris Trio, Storioni Trio en het Busch Trio. dirigent en artistiek leider van het Ricciotti ensemble, dirigeerde eigen werk en maakte onlangs zijn debuut bij de Nationale Opera met de jeugdopera Hondenhartje.