Persberichten

Amersfoort, De Algemene Boekhandel:

Optreden blokfluitiste Lucie Horsch

Zaterdag 30 september verzorgt blokfluitiste Lucie Horsch een intiem optreden De Algemene Boekhandel. Het optreden is een onderdeel van de Aangenaam Klassiek campagne waarbij in de gespecialiseerde cd- en boekenwinkels aandacht wordt gevraagd voor klassieke muziek. Horsch zal 30 minuten spelen, daarna is er ruimte voor vragen en een gesprek.

De 17-jarige blokfluitiste Lucie Horsch is een van de grootste muzikale talenten van haar generatie en nu al een veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland.

Op haar negende soleerde Horsch tijdens het AVRO Kinderprinsengrachtconcert. Bij het Prinses Christina Concours in 2012 won ze de eerste prijs tijdens de nationale finale in Den Haag. In 2016 won Horsch de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award die haar werd uitgereikt in aanwezigheid van Sir John Eliot Gardiner. In 2017 debuteerde ze als soliste in de Verenigde Staten bij het Los Angeles Chamber Orchestra.

Lucie Horsch heeft een exclusief platencontract bij Decca Classics. Op haar debuut CD speelt ze werken van Vivaldi, een componist met wie ze een speciale affiniteit heeft.

Overrompelend speelplezier, ontroerend pure klank’ – NRC

Bepaald wonderbaarlijk wat ze uithaalt met een simpel houtje met wat vingergaten… pijlsnelle nootjes in ademloos makende ketens’ – De Volkskrant

Locatie: De Algemene Boekhandel, Leusderweg 186, Amersfoort

Datum en aanvang: zaterdag 30 september, 14.30 – 15.30 uur

Vrij toegankelijk


Maastricht, Boekhandel Domincanen:

30 september om 11.00 uur, tijdens Aangenaam klassiek live, geeft  Junichiro Watahiki een concert met het door hem samengesteld orkest ‘het Maastrichts Sinfonietta. Op het programma staat het octet van Schubert.

Het octet in F (D.803) is Schuberts grootste kamermuziekwerk (1824).

Het werd geschreven in dezelfde periode als het “Rosamunde”-kwartet en het kwartet “Der Tod und das Mõdchen”.

Ooit diende het unieke, vooral serene zesdelige Octet van Schubert vermoedelijk als een soort voorstudie voor zwaardere symfonische bezettingen. Het is in tweeërlei opzicht een uniek werk: het is zijn enige werk voor acht musici en geen enkele andere componist heeft voor dezelfde bezetting geschreven – twee violen, altviool, cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn.

Het stuk werd besteld door een Weense nobelman, Ferdinand Troyer, zelf een blijkbaar voortreffelijke klarinettist, die het wilde hebben als aanvulling op het Septet van Beethoven, dat destijds een grote populariteit genoot. Schubert voltooide zijn opdracht op 1 maart 1824, maar het stuk werd pas in 1827 voor het eerst uitgevoerd en moest nog zesentwintig jaar wachten voordat het in druk verscheen.

Het zesdelige werk duurt als alle herhalingen in acht worden genomen ruim een uur, maar de sfeer is dermate luchtig en afwisselend dat het geen minuut te lang is. De overeenkomsten met het werk van Beethoven zijn gering en het enige blijk van een hommage aan Beethoven door Schubert schuilt in het gebruik van op volksmuziek gebaseerde variaties in het vierde deel en de langzame inleiding van de finale (precies achttien maten, net als bij Beethoven).

Tot de aantrekkelijkste kanten van het octet behoren het fijnzinnige, onopgesmukte contrapunt en uiteraard als altijd de concentratie op heerlijke liedachtige melodieën, maar het opmerkelijkste facet van het werk schuilt in de moeiteloze integratie van de in potentie moeilijk te verenigen kleuren, waarbij de klarinet en de viool de hoofdrollen vervullen. Bij alle serafijnse schoonheid van dit breed uitgestrekte werk waarin heel wat verre hoeken van het expressiebereik worden belicht, valt het wat moeilijk om een ideale balans tussen de strijkers en de blazers te vinden.


SEF THISSEN & EGBERT DERIX spelen drie concerten op één dag:

Op zaterdag 30 september zullen bariton Sef Thissen en pianist-componist Egbert Derix maar liefst drie concerten geven tijdens Aangenaam Klassiek live. Om 11u in Den Bosch (boekhandel Adr. Heinen) , om 13u in Eindhoven (Bullit Klassiek) en om 15u in Venlo (Sounds) . Aanleiding voor deze instores  is de release van hun in het Koninklijk Concertgebouw opgenomen cd ‘Wandern’ die lovende kritieken ontvangt. Tijdens Aangenaam Klassiek live zullen de heren een bloemlezing  uit hun liedcyclus ‘Wandern’ ten gehore brengen. Een liedcyclus waarover Vpro Vrije Geluiden schreef:  “Dit zou best eens door héél veel mensen ècht mooi gevonden kunnen worden, waardoor een genre dat altijd gold als ‘elitair’ en ‘moeilijk’ ineens door veel meer mensen gewaardeerd wordt.”

Wandern is een nieuw werk van pianist/componist Egbert Derix (1969). Deze gehele liedcyclus schreef Derix met de warme bariton van Sef Thissen in gedachten. De cyclus is grotendeels gebaseerd op gedichten van journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009) , Egberts vader, die Egbert in het Duits vertaalde en op muziek zette. Zelf schreef hij ook een aantal nieuwe Duitse teksten. De keuze voor de Duitse taal was heel eenvoudig, het is immers de taal van de liedkunst.  Vanzelfsprekend is het niet dat een nieuw werk je meteen raakt maar ‘Wandern’ is van begin tot eind een avontuur in tekst en muziek. Derix verstaat de kunst te boeien met spannende maar tegelijkertijd zeer toegankelijke klanken. Een modern componist waarbij je het samengaan van uiteenlopende stijlen hoort maar het romantisch hart steeds blijft kloppen. Voor Sef Thissen is het heel bijzonder om als eerste zo’n werk te mogen studeren en te zoeken naar de juiste sferen. En dat ook nog eens onder begeleiding van de componist zelf. In februari 2017 hebben beide musici  ‘Wandern’ in het Concertgebouw in Amsterdam opgenomen ten bate van een prachtig vormgegeven cd-boekwerk.

Meer informatie over deze dag en ‘Wandern’ is te vinden op www.aangenaamklassiek.nl  en op de websites van Thissen en Derix:  www.sefthissenmusic.nl  & www.egbertderix.com


Sneek, Boekhandel Van der Velde:

Beste lezers en luisteraars,

 Op zaterdag 30 september verschijnt de nieuwe 2-cd-box Aangenaam Klassiek 2017. De Nederlandse celliste Harriet Krijgh heeft dit jaar het bijbehorende cadeau samengesteld: een gratis cd met door haar gespeelde muziekstukken en acht door haar erbij geselecteerde gedichten. Om het verschijnen van dit prachtige muziekpakket en de start van het klassieke muziekseizoen te vieren hebben wij een bijzondere gast uitgenodigd: de befaamde Sneker muziekdocent Anne Oosterhaven. Aan de piano gaat hij ons samen met de Bogerman violistes Silke van der Land, Alysha Hoesten en Silke Sterk trakteren op een muzikale fijnproeverij:  Aangenaam Klassiek!

Wie: Anne Oosterhaven e.a.

Wanneer: Zaterdag 30 september, 15.00 uur

Waar: Van der Velde Boeken Sneek, Kruizebroederstraat 36


Soest, Boekhandel van der Ven:

Boekhandel Van de Ven verandert voor één dag in concertzaal.

Zaterdag 30 september a.s. klinkt er in veel winkels door heel Nederland LIVE klassieke muziek!

Als onderdeel van de Aangenaam Klassiek campagne 2017 en de start van het muziekseizoen wordt er op deze bijzondere dag in de gespecialiseerde cd- en boekwinkels aandacht gevraagd voor klassieke muziek. U kunt op deze dag live luisteren naar de prachtige muziek en profiteren van veel aanbiedingen.

Natuurlijk kunt u ook in Soest terecht- Boekhandel Van de Ven is blij dat verschillende musici deze dag naar Soest willen komen voor een miniconcert in de ongedwongen en inspirerende sfeer van de boekwinkel. De ‘bovenkamer van Trees’ verandert op 30 september tijdelijk in een concertzaaltje.

Om 11.00 uur verzorgt Tjalling Roosjen een klavecimbelconcert. Hij stelde een programma samen met stukken van Buxtehude, Couperin en Böhm, inspiatiebronnen voor Bach.

Tjalling Roosjen (1951) speelde al op jeugdige leeftijd piano en kreeg van zijn vader de liefde voor de kerkmuziek overgedragen. Als cantor en organist is hij autodidact en hij behaalde  in 1978 zijn Kerkmuziekbevoegdheden voor  cantoraat en orgel. Later volgde hij privé lessen klavecimbel bij Jacques Ogg. In de loop der jaren schreef hij de nodige liederen en liedbewerkingen, die onder meer werden opgenomen in de bundels ‘Zingend Geloven’. Met organist Jean Telder gaf hij in den lande decennia lang concerten voor twee orgels, orgel en klavecimbel of orgel-vierhandig.

Van 1974 tot 2016 werkte hij onafgebroken als cantor-organist in De Open Hof te Soest. In die lange periode is hij tevens de nodige tijd cantor geweest van het Oecumenisch Avondgebed en later organist van de Vespercantorij van de Raad van Kerken Soest. Als tenor maakte hij tot begin 2017 deel uit van het vocaal ensemble Basilius College. Voorts was hij tot 2011 werkzaam als psychotherapeut in de GGZ.

Momenteel is hij nog zeer actief: hij is als organist en klavecinist lid van het Carminis Consort; als lid van de Werkgroep Zondagmiddagconcerten in De Open Hof tekent hij sinds 1998 voor de programmering en verzorgt zelf een deel van de concerten. Tevens werkt hij op invalbasis als cantor en organist en doet hij het nodige bestuurlijk werk op het terrein van de orgelkunst.

Om 12.30 uur volgt een concert van sopraan Johannette Zomer. Zij zal vooral werken laten horen die ze ook op haar nieuwe cd heeft gezet. Deze cd brengt een mooie bloemlezing van juwelen uit Bachs enorme cantate-oeuvre. Daarbij is de hoofdrol weggelegd voor de solosopraan, die een scala aan menselijke gemoedsstemmingen uitdrukt, van angst en diepe wanhoop tot vertrouwen, levenslust en uitbundige jubel. Daarbij vindt ze veelal een troostende of blijmoedige hobo of cello aan haar zijde en raakte ze innig verstrengeld in bewogen of levendige dialogen. Ze wordt vanmiddag begeleid door Siebe Henstra (klavecimbel) en Nienke van der Meulen (hobo).

We sluiten af om 15.00 uur met een optreden van violiste Noa Wildschut (2001). Zij is slechts 16 jaar oud, maar al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Als 6-jarige was Noa soliste op het ‘Kinderprinsengrachtconcert 2007’, dat live op televisie werd uitgezonden. Op haar 7e maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met een optreden tijdens ‘The Night of the Promising’ en in 2016 werd ze een ‘exclusive recording artist’ bij Warner Classics.

Door de jaren heeft Noa al een mooie staat van dienst opgebouwd en is ze veelgevraagd jonge gast voor festivals, recitals en solo-optredens in binnen-en buitenland. Ze speelde samen met inspirerende musici zoals Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Quirine Viersen, Paolo Giacometti, Arthur en Lucas Jussen, Nino Gvetadze en Vesko Eschkenazy. De laatste jaren vormt Noa een vast duo met pianist en festival organisator Yoram Ish-Hurwitz.

Noa speelt stukken van haar debuut-album: ‘Mozart’.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom op deze bijzondere muzikale dag. De toegang is gratis.


Zwolle, Waanders in de Broeren:

Aangenaam Klassiek LIVE bij Waanders In de Broeren

Een bijzondere dag vol live optredens in Waanders In de Broeren. Diverse, al dan niet Zwolse, klassieke artiesten komen zaterdag 30 september naar de boekenkerk en brengen prachtige klassieke muziek ten gehore.  Een unieke kans om u te laten inspireren en onder te dompelen in de wereld van de klassieke muziek.

 Tijdens Aangenaam Klassiek LIVE kunt u stukken beluisteren van het Britten Jeugd Strijkorkest, het Orkest van het Oosten, Rik Elings en Tobias Borsboom. Ontmoet de nieuwe chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, Ed Spanjaard, tijdens de meet & greet en bestel in de brasserie een smakelijk operataartje!

Aangenaam Klassiek LIVE is een landelijke actie om de klassieke muziek extra onder de aandacht te brengen. Verschillende boekhandels en platenzaken hebben artiesten uitgenodigd om bij hen te komen spelen. Het is tevens de start van de Cd-actie Aangenaam Klassiek, om klassieke muziek voor het grote publiek beschikbaar te stellen. Deze Cd-actie is vanaf zaterdag 30 september te koop. Het belooft een feestelijke dag te worden met mooie muzikale ervaringen, dus wees erbij!

Het Programma
10.00 – 10.15 uur             Opening door Arthur Kerklaan met de Intrada van Otto Ketting voor solo
trompet.

10.15 – 10.50 uur             Improvisaties op klassieke thema’s door Rik Elings, Erik Olsman, Arthur     Kerklaan en Harm Jansen.

10.50 – 11.00 uur             Viviani sonate voor orgel en trompet door Harm Jansen en Arthur Kerklaan

11.30 – 12.30 uur             Tobias Borsboom speelt op de vleugel en een meet & greet.

12.00 – 12.30 uur             Het Britten Jeugd Strijkorkest (open repetitie in het conservatorium van ArtEZ).

13.00 – 13.30 uur             Het Britten Jeugd Strijkorkest laat oude en nieuwe stukken horen.

13.30 – 13.45 uur             Orkest van het Oosten – Duo voor Cello e Contrabas van G. Rossini door Luis Andrade (cello) en Erik Olsman (contrabas).

14.00 – 14.30 uur             Orkest van het Oosten en Harm Jansen – orgelconcert van Händel, opus 7 no.4, in Dm.

14.30 -15.00 uur               Jacob Versteegh met zijn eigen gemaakte draaiorgel.

15.00 – 15.30 uur             Het Orkest van het Oosten met solist Carla Leurs – Divertimento in D van Mozart voor strijkers, Meditation Thais en het laatste deel van het vioolconcert in D Mineur van Mendellsohn.

15.30 – 15.45 uur             Jacob Versteegh met zijn eigen gemaakte draaiorgel.

15.45 – 16.30 uur             Meet & greet met Ed Spanjaard, de nieuwe Chef-dirigent van het Orkest van het Oosten.

16.30 – 17.00 uur             Ed Spanjaard en Carla Leurs – 3 Gymnopedies van Erik Satie en daarna de Debussy sonate voor viool en piano.