Arpalisa

Arpalisa

Instore: Arnhem – Boekhandel Het Colofon  12:30 – 13:00   en  13:15 – 13:45

Arpalisa (Lies Joosten)

Vanaf haar tiende speelt ze harp. Ze heeft de beginselen geleerd van Anneke van Dijkhuizen op de stedelijke muziekschool in Arnhem, kreeg vervolgens les op de pedaalharp van Manja Smits en haar toenmalige docent Stefica Suzeck. Daarnaast heeft ze workshops Zuid Amerikaanse muziek en jazzharp gevolgd en veel samengespeeld in verschillende ensembles. Daaruit kristalliseerde zich haar eigen stijl en divers repertoire.

Het improviseren heeft ze geleerd van het samenspelen met vrienden, thuis, op straat, op feestjes en in diverse ensembles in Nederland en in Honduras, waar ze lang woonde. Ze speel(de) in grupo musical Rascaniguas, grupo TrovaSon, Duo Encuentros, Dos Cuerdas Ensemble, Wereldmuziekformatie Konfusion en met Monica Coronado en La Buena Nota.

Met de harp treed ze regelmatig op, vanaf haar tienertijd, meestal bij feestelijke en speciale gelegenheden. Omdat ze de fijne warme klanken van de harp ook graag wil delen met kwetsbare mensen, doet ze sinds september 2014 de opleiding voor therapeutisch harpspel. Dit heeft een nieuwe relatie met de muziek, de harp zelf en het publiek opgeleverd. Als therapeutisch harpist stem je je af met een bepaalde klankkleur op de persoon (je publiek, de gelegenheid). Je kan door de keuze van repertoire gericht bijdragen aan de behoeftes van dat moment:  op bijvoorbeeld ontspanning, verwondering, feestvreugde of sereniteit.

De muziek op Home is een cross-over tussen klassieke, Keltische, Latijns Amerikaanse harp met Arabische en Indiase invloeden, grenzeloze muziek. Uiteindelijk is de plaat in de categorie “folk” terecht gekomen bij de digitale media zoals Amazon.com, maar zou ook niet misstaan bij Easy Listening, Relaxation, wereldmuziek of klassiek.