Jeroen van Veen

Jeroen van Veen

instore: Drachten   – Boekhandel van der Velde
instore: Groningen – Boekhandel van der Velde

Jeroen van Veen

Jeroen van Veen (1969) volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1993 afstudeerde bij Alwin Bär en Hakon Austbö. Ook volgde hij diverse masterclasses bij Claude Helffer, Hans-Peter en Volker Stenzl en Roberto Szidon. Jeroen speelde als solist met orkest o.l.v. Howard Williams, Peter Eötvös, Robert Craft, Neil Stulberg en Max Pommer en werkte mee aan diverse festivals. Ook speelde Van Veen pianorecitals en concerten in Noord- en Zuid Amerika, Azië, Europa en Rusland.

Naast pianist is Van Veen ook regelmatig Jurylid van divers pianoconcoursen. Als pianist en initiator is hij onderdeel van Pianoduo Van Veen, Pianoduo Sandra & Jeroen, International Piano Quartet en het  Piano Ensemble.

Als componist/arrangeur maakt Van Veen gebruik van elektronische muziek is sterk geïnspireerd door minimal music met crossovers naar Jazz, Blues, Soundscape, AvantGarde, Techno, Trance en Pop Muziek. Recente werken zijn de Minimal Preludes die veel worden uitgevoerd in binnen- en buitenland. Onder de noemer Minimal Piano Collection verzamelt Van Veen pianomuziek die onder de categorie Minimal Music vallen. Vele componisten weten hem te bereiken en schrijven stukken voor hem. Zo groeit de collective met nieuwe werken, maar vindt hij ook oudere stukken.

Tegenwoordig is Jeroen van Veen directeur van Van Veen Productions, voorzitter van de Simeon ten Holt Foundation ( Van Veen kende de componist erg goed en was bevriend met de hem tot aan zijn dood in 2012). Inmiddels heeft Van Veen meer dan 150 albums opgenomen voor Brillant Classics en zijn eigen label PIANO. Opname locaties variëren van Abbey Road Studios tot kerken en concertzalen.

Van Veen werkte als componist samen met Itzik Galili, Douglas Lee en Luk Perceval.  Diverse dans en theaterproducties maken gebruik van zijn muziek. Tevens schreef hij filmmuziek voor o.a. Hotwax dat in 2015 in première ging tijdens het Nederlands Film Festival.

Sinds 2004 is Jeroen ‘Director of Artistic Development” voor de International Murray Dranoff Two Piano Foundation die gehuisvest is in Miami, V.S.

In 2016 ontving hij de NPO Radio4 prijs en tevens een award voor de verkoop van meer dan 100.000 cd’s van de Canto Ostinato!