Izhar Elias

Izhar Elias – gitaar

instore: Zutphen – Music All In 14:00-15:00

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.
In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. Izhar trad in 2016 op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert.  In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: ‘Schattenspiel’, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.

Een greep uit de vele albums die Izhar Elias op zijn naam heeft:
Het nieuwste album is de CD ‘Guitar Vibes’, met werken voor gitaar en strijkers. Het Belgische magazine Stretto noemde het “een hoogst originele en een heel, heel bijzondere cd”.
In 2016 kwamen twee kamermuziek CD’s uit, ‘Carrousel’ (klarinet en gitaar) en ‘Sharkiya’ (klavecimbel, mandoline en gitaar). In december 2015 bracht Izhar het album “Paisiello in Vienna”, met vroeg 19e eeuwse werken voor gitaar, mandoline en fortepiano. De CD “Adelaide” toont unieke 19e eeuwse arrangementen van werken van Beethoven. Het album kreeg 4 sterren in Trouw, het Nederlands Dagblad en Luister Magazine. ‘Semiramide’ is de wereldpremière opname van vroeg 19e eeuwse arrangementen van Rossini´s opera ‘Semiramide’, gespeeld op een unieke Guadagnini gitaar uit 1812. ‘Elias doet met versieringen en al, niet onder voor welke diva dan ook’, aldus Peter van der Lint van Dagblad Trouw naar aanleiding van deze dubbel CD.

Izhar Elias heeft talloze bijzondere muzikale samenwerkingen. Enkele samenwerkingen uitgelicht:
Met gitarist Fernando Riscado Cordas jr. vormt Elias een duo dat zich specialiseert in het uitvoeren van muziek op historische gitaren. Hij vormt een duo met de Georgische klarinet virtuoos Levan Tskhadadze. Met trio Cordevento (met Erik Bosgraaf – blokfluit en Alessandro Pianu – klavecimbel), richt hij zich vooral op repertoire uit de 17e eeuw. Cordevento gaf concerten in Nederland, de belangrijkste Europese concertzalen (o.a. In Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg) en Zuid-Oost Azië. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs.

Izhar Elias studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.