Detmar Leertouwer

Detmar Leertouwer

Instore: Arnhem – Boekhandel Het Colofon     16:00 – 16:30

Detmar Leertouwer

 

Violoncellist Detmar Leertouwer is geboren in Nederland. Als musicus is hij even thuis in het moderne ‘cellorepertoire als in vroegere muzikale stijlen spelend op authentieke instrumenten. Hij is begonnen met pianolessen bij zijn moeder en nam vervolgens ook de violoncello ter hand. Parallel deed hij ook een klassieke balletopleiding.

Hij studeerde in Nederland, de Verenigde Staten en in Zwitserland.

Detmar was prijswinnaar tijdens de ‘van Wassenaer Competition Amsterdam’ en kreeg de eerste ensembleprijs met ‘I Musici Gelosi’ op het ‘Schmelzer Wettbewerb’ in Melk.

Hij speelde in verschillende ensembles en met diverse bekende musici waaronder Musica Antiqua Köln, René Jacobs, le Concert des Nations (Jordi  Savall) en Barokensemble de Swaen. Een tijdlang was hij de eerste ‘cellist van l’Orfeo Barockorchester Linz.

Ook heeft hij veelvuldig met dansers samengewerkt en lanceerde in 2006 zijn eigen dans/’celloprogramma ‘Dialogue between a Dancer and a ‘Cellist’.

Detmar Leertouwer was docent/professor voor barokcello, moderne cello, kamermuziek en uitvoeringspraktijk aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland), de Juan N. Corpas Universiteit en in de masteropleiding aan de Centrale Universiteit Bogotá (beide in Colombia).

Tijdens een tournee in Colombia introduceerde Detmar de muziek van de Sovjet avant-garde componiste G. Ustvolskaja in Zuid-Amerika.
Sinds 2014 is hij de ‘cellist van het ’reART Ensemble’.

Eind September komt een nieuwe CD/videoregistratie van Detmar Leertouwer uit met de première-opname van ‘Fantasia for ‘Cello Alone’ gecomponeerd door London Baroque’s violist Richard Gwilt.

Meer informatie hierover is te vinden op www.detmarleertouwer.com.